Saturday, 21 April 2012

Materialistik : Adakah Ia Satu Kesalahan ?

Hi ! Okay,aku tahu.Tak sampai 3 ke 4 jam yang lepas aku baru update satu post.Hahaha ! Okay,terdetik nak tulis pandangan aku mengenai 'materialistik' atau sifat kebendaan setelah terbaca tweet yang membenci orang-orang yang materialistik ini.Sebabnya aku pun materialistik juga,so,macam terasa sikit.Hahaha haha ha ! *asah parang*




Kalau pool dekat rumah aku macam ni, Ya Allah ! *sujud syukur*

Okay, dari perspektif diri saya yang serba khilaf ini (cewahh !), aku boleh katakan mereka yang membenci sifat materialistik pada zaman ini adalah mereka yang masih belum matang untuk menilai kepentingan duit dan harta.Point-point saya ?

1. Okay.Kalau sekarang korang yang couple zaman muda (sekolah atau universiti) darah remaja ni, mesti tak kisah punya sebab pakwe/makwe korang ada duit boleh belanja korang makan, tengok wayang dan segala benda yang aku tak pernah merasa.Dari mana datang duit tu ? Mostly datang dari parents diorang kan ? Tak pun PTPTN yang korang nak mansuh bagai tu. (saya bukan kroni UMNO ataupun pembangkang ! *seriousface.jpg) Cuba fikir dari pandangan matang anda ? Kalau korang nak kahwin nanti, awak nak ke kahwin dengan pasangan yang masih ditanggung ibubapanya ? Korang nak makan dekat Victoria Steakhouse ke,tetiba pasangan awak call mak dia."Mama ! Masukkan RM300 boleh ? Nak makan dengan bini ni.Tapi takde duit.Please ?".Nak ? Tak pun, awak nak ke kahwin dengan pasangan especially lelaki yang takde rumah atau aset-aset penting untuk sediakan kemudahan untuk keluarga awak ? Think about it.

2. Now, dari segi duit hantaran.Kalau awaklah,parents awak nak ke minta duit hantaran daripada pihak lelaki serendah RM100 ? Jap,saya tak nafikan masih ada yang ambil duit hantaran serendah itu dan saya tabik ibubapa kalian ! *standing ovation* Tapi mostly sekarang ni,duit hantaran tinggi melambung serupa macam harga sebiji MINI Cooper S idaman saya.Tidakkah itu dikira materialistik ? Lepas tu, cincin tunang nak cincin berlianlah, apajadahlah.Tak beragak langsung.Then, you're still hating people that are materialistic ? Think again.

Kesimpulannya bebelan disiang hari saya, ini bukan provokasi terhadap mereka yang membenci mereka yang materialistik.Ini hanya pandangan.Mungkin korang pun ada pandangan masing-masing.Itu hak korang nak setuju atau tak dengan pandangan aku ni.Hahahaha !

P/S : SAYA ADALAH SEORANG YANG MATERIALISTIK.Jadi,sekali lagi diulang.Post ini adalah untuk mempertahankan golongan seperti saya.Miahahahaha ! XD